FAQ - Često postavljena pitanja


1. Kako sigurno kupiti ili prodati nekretninu?

Bilo da kupujete ili prodajete kuću, vilu, stan, apartman ili zemljište, najsigurniji proces kupoprodaje nekretnine je da angažirate licenciranu agenciju za prodaju nekretnina.
CASA DE MAR agencija za nekretnine je uspješna na tržištu nekretnina dugi niz godina te vam pomažemo u bezbrižnu kupnju ili prodaju nekretnine u Hrvatskoj.


2. Na kojim lokacijama mogu kupiti ili prodati nekretninu sa CASA DE MAR agencijom?

CASA DE MAR agencija za nekretnine ima šaroliku ponudu kuća i stanova te luksuznih vila i apartmana na području Otoka Krka, Crikvenice, Novog Vinodolskog, ali i šire.
Bez obzira ako vas zanima prodaja apartmana u Malinskoj ili prodaja stanova u Crikvenici, naša agencija ima nekretninu spremnu za vas.


3. Kako izgleda proces kupoprodaje nekretnine?

Proces kupnje i prodaje stanova ili kuća može izgledati komplicirano, a agencije za nekretnine su tu da vam pomognu u tom procesu.
Da bi uopće došlo do kupoprodaje, potrebna je dobra priprema od strane agencije, detaljni pregled ponude, pronalazak nekretnina koje bi vam odgovarale po svim kriterijima te odabir same nekretnine koju želite kupiti.
Nakon pripreme slijedi pravni proces poput potpisivanja Predugovora i Ugovora o kupoprodaji nekretnine.
Kako bi vam olakšali razumijevanje cijelog postupka, pročitajte naš blog članak Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj? kako bi sigurno i bezbrižno kupili nekretninu.


4. Mogu li kao stranac kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Ukoliko ste strani državljanin koji želi investirati u nekretnine na Kvarneru i Jadranskoj obali, nužno je pravilno se informirati o pravilima i procedurama.
Ukratko rečeno, da možete! Postoje određene razlike u kupoprodaji ovisne o vašoj državi u kojoj se nalazite, a same razlike i objašnjenja možete detaljnije proučiti na našem blog članku Kako kupiti nekretninu kao stranac (EU, non-EU, SAD) u Hrvatskoj?


5. Koji su troškovi kupnje kuće ili stana?

Troškovi kupnje kuće, stana ili druge nekretnine u Hrvatskoj ovise o nekoliko čimbenika.
Osim same cijene nekretnine, postoje dodatni troškovi poput poreza na promet nekretnina, odvjetničke usluge, troškovi prijenosa vlasništva te agencijska provizija.


6. Imam hitnu prodaju kuće/stana, što mi je učiniti?

Ako imate nekretninu koju želite prodati, možete se okušati u samostalnoj prodaji, ali često je otežano prodati nekretninu bez agencije.
Odaberite sigurnu i uspješnu agenciju koja će na profesionalan način prezentirati vašu nekretninu, voditi oglašavanje vaše nekretnine, filtrirati ozbiljne i neozbiljne upite, dovoditi prave kupce te na siguran i transparentan način provesti proces kupnje.  


7. Kako povoljno kupiti nekretninu, sa sniženom cijenom?

Svaki kupac bi naravno, volio dobiti što više za svoj novac, a agencija je tu za pomoć u potražnji idealne nekretnine u skladu sa vašim mogućnostima.
Kod odabira nekretnine sa nižom cijenom od izuzetne je važnosti provjera kvalitete nekretnine i legalnosti dokumentacije.
CASA DE MAR agencija za nekretnine ima šaroliku ponudu kuća i stanova na prodaju, među kojima su i one povoljnije, ali i dalje kvalitetne nekretnine s ‘čistim papirima’.
Zahvaljujući našem dugogodišnjem iskustvu, pomažemo našim kupcima izabrati kvalitetnu i legalnu nekretninu, a naše poznanstvo sa investitorima i prodavateljima može odigrati i ključnu ulogu u pregovaranju kupnje nekretnine.


8. Koja je dokumentacija potrebna da bi nekretnina bila legalna?

Bilo da prodajete ili kupujete stan ili kuću, važno je da predmetna nekretnina ima 'uredne papire' odnosno svu potrebnu dokumentaciju da bi nekretnina bila legalna.
Nekretnina bi trebala imati vlasnički list i zemljišnoknjižni izvadak, građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu ili ekvivalent dokumenta o legalizaciji i energetski certifikat.
Ukoliko vas zanima detaljnije objašnjenje o dokumentaciji koja je bitna za kupoprodaju nekretnine, pripremili smo za vas blog članak Koja dokumentacija je bitna za kupnju i prodaju nekretnine? koji će Vam pružiti sve dostupne informacije.


9. Koja je razlika između posjedovnog i vlasničkog lista?

Iako po nazivu možete pomisliti da se radi o ekvivalentnoj dokumentaciji, postoje razlike između posjedovnog i vlasničkog lista.
Vlasnički list ili zemljišnoknjižni izvadak je službeni dokument koji potvrđuje vlasništvo nad nekretninom i koristi se kao pravno sredstvo za utvrđivanje vlasništva i prava vlasnika na nekretnini.
Posjedovni list je manje formalan dokument koji potvrđuje fizičkog posjednika nekretnine, ali ne nužno i vlasnika, a koristi se za dokazivanje trenutnog fizičkog posjedovanja, ali ne pruža potpunu sigurnost o vlasništvu nad nekretninom.


10. Koja je razlika između vlasničkog lista i zemljišnoknjižnog izvatka?

Izrazi se učestalo koriste kao sinonimi jer predstavljaju isti dokument, ali postoji mala razlika u smislu konteksta kada koristimo pojedine izraze.
Vlasnički list pruža detaljne informacije o vlasniku nekretnine, njegov identitet i podatke o nekretnini nad kojom vlasnik ima vlasništvo te se u skladu sa time se pojam koristi kada govorimo o samom vlasništvu.
Zemljišnoknjižni izvadak se koristi kao sveobuhvatni pojam za sve informacije koje se mogu dobiti iz zemljišne knjige, jer se zemljišnoknjižni izvadak se sastoji od posjedovnice, vlastovnice i teretovnice.
Navedene stavke detaljno opisuju sve informacije iz zemljišne knjige, kao što su informacije o posjedu, čestici, nekretnini, vlasniku i mogućim teretima.


11. Što je građevinska dozvola?

Građevinska dozvola je dozvola za gradnju ili rekonstrukciju nekretnine koju izdaje općina, grad ili druga lokalna tijela, a nužna je za planiranje i izvođenje građevinskih radova. 
Njezino dobivanje zahtjeva detaljan projekt koji je usklađen sa lokalnim urbanističkim planom, propisima i standardima arhitektonske, inženjerske, ekološke i sigurnosne prirode.


12. Što je uporabna dozvola?

Uporabna dozvola je dozvola za legalnu uporabu odnosno korištenje građevine. 
Ovaj dokument potvrđuje da je građevinski projekt građen u skladu sa odobrenim projektom i građevinskom dozvolom te da je nekretnina spremna za useljenje i korištenje.
Uporabna dozvola ili njezin ekvivalent je od izričite važnosti da su radovi ispravno izvedeni te da nekretnina zadovoljava sve potrebne standarde za sigurnost, zdravlje i okoliš.


13. Što je etažni elaborat? Zašto je bitno da je stan ili apartman etažiran?

Etažni elaborat je pravni dokument koji opisuje točnu podjelu višestambene zgrade na posebne dijelove (etaže, stanove) kojima se dodjeljuju zasebna prava nad vlasništvom.
Kod etažirane nekretnine su jasno definirana vlasnička prava (što omogućuje i jednostavniji prijenos vlasništva prilikom kupoprodaje), olakšano je upravljanje zajedničkim prostorima te daje sigurnost prilikom financiranja od strane banke ili druge financijske institucije.
Bez etažnog elaborata su vlasnici u vlasništvu nedefiniranog dijela zgrade, odnosno nije definirano što je točno u njihovom vlasništvu unutar zgrade.
Sa etažnim elaboratom je jasno definirano koji pojedini stan sa kojom točnom površinom i sadržajem je u vlasništvu kojeg vlasnika.


14. Što je energetski certifikat?

Energetski certifikat je dokument koji pruža informacije o energetskoj učinkovitosti nekretnine. 
Certifikat daje pregled energetskih karakteristika građevine, kao što su potrošnja energija i emisija stakleničkih plinova.
Na temelju energetske učinkovitosti daje s ocjena koja se obično izražava u obliku energetske oznake od A do G.
Oznaka A označava visoku, dok oznaka G označava nisu energetsku učinkovitost.


15. Što je ugovor o posredovanju?

Ugovor o posredovanju ili posrednički ugovor je dokument koji formalizira suradnju između Posrednika (Agencija za nekretnine) i Nalogodavca (stranka koja kupuje ili prodaje nekretninu).
Ovim dokumentom su definirana prava i obveze obje strane tijekom posredovanja, kao i posrednička naknada za usluge posredovanja, ako pravni posao kupoprodaje bude sklopljen.
Detaljnije informacije o pravima i obvezama možete pronaći na stranici Opći uvjeti poslovanja.


16. Što je agencijska provizija kod kupoprodaje nekretnina?

Agencijska provizija kod kupoprodaje nekretnina je naknada koju agencija za nekretnine naplaćuje za svoje posredničke usluge. Provizija izražava postotak od ukupne vrijednosti nekretnine i plaća se agenciji koja je posredovala u procesu kupoprodaje. Ova provizija pokriva troškove oglašavanja i marketinga, pregovaranja, usluge odvjetnika što uključuje provjeru vlasništva i legalnosti, izrada predugovora i ugovora o kupoprodaji, te uknjižbu na ime novog vlasnika, provjeru i prijenos režija.
 

17. Kada se plaća agencijska provizija kod kupoprodaje nekretnina?

Agencijska provizija se naplaćuje u trenutku sklapanja pravnog posla odnosno u trenutku kada su se stranke sporazumjele u pogledu predmeta ugovora i cijene, odnosno prilikom sklapanja predugovora ili ugovora o kupoprodaji ili polaganja kapare.
 

18. Što je kapara i koliko iznosi pri kupoprodaji nekretnine?

Kapara je novčani iznos koji kupac daje kao potvrdu svoje ozbiljnosti u namjeri kupnje nekretnine. Obično se plaća prilikom sklapanja predugovora ili ugovora o kupoprodaji, a njen iznos varira, često između 5% do 10% ukupne cijene nekretnine, ovisno o tržištu i pregovorima.
 

19. Što je Predugovor o kupoprodaji nekretnine?

Predugovor o kupoprodaji nekretnine je preliminarni pravni dokument kojim se prodavatelj i kupac obvezuju na osnovne uvjete kupoprodaje nekretnine. Predugovor sadrži sve relevantne informacije o nekretnini, kupcu i prodavatelju, a definira ključne aspekte kupoprodaje poput cijene, rokova i uvjeta plaćanja te služi kao temelj za kasniji konačni Ugovor o kupoprodaji nekretnine.


20. Što je Ugovor o kupoprodaji nekretnine?

Ugovor o kupoprodaji nekretnine, kojeg često nazivamo Glavni ugovor, je pravni dokument koji formalno regulira sve uvjete kupoprodaje i zaključuje proces kupnje i prodaje nekretnine. Ovaj Ugovor sadrži sve informacije iz Predugovora, a dodatno uključuje datum predaje nekretnine novom vlasniku. Potpisivanjem Ugovora, strane se obvezuju na ispunjenje dogovorenih uvjeta, osiguravajući pravnu sigurnost kupca i prodavatelja.
 

21. Tko snosi troškove izrade Predugovora i Ugovora o kupoprodaji nekretnine?

Troškovi izrade Predugovora i Ugovora o kupoprodaji nekretnine obično se podijele između prodavatelja i kupca prema dogovoru. U nekim slučajevima, prodavatelj može snositi troškove izrade predugovora, dok kupac pokriva troškove za izradu ugovora o kupoprodaji. Sa CASA DE MAR agencijom za nekretnine se ne morate brinuti tko snosi trošak za koji ugovor, već je trošak izrade Predugovora i Glavnog ugovora uključen u našu uslugu.
 

22. Što je solemnizacija Ugovora o kupoprodaji nekretnine?

Solemnizacija Ugovora o kupoprodaji nekretnine je temeljita provjera dokumenta od strane javnog bilježnika. Za razliku od klasične ovjere koja provjerava i potvrđuje da su potpisi na dokumentu od uključenih stranaka, solemnizacija uključuje i provjeru je li ugovor sklopljen u propisanoj formi, objašnjenje strankama smisao dokumenta, koji su pravni učinci te će ukazati i upozoriti ukoliko postoje nejasne ili dvosmislene izjave u ugovoru. 
 

23. Što je Primopredajni zapisnik / Zapisnik o primopredaji?

Primopredajni zapisnik ili Zapisnik o primopredaji je dokument koji detaljno opisuje stanje nekretnine. Na dokumentu su zabilježene informacije poput popis namještaja i predmeta koji ostaju na nekretnini novom vlasniku, moguća oštećenja ili nedostaci nekretnine, broj predanih ključeva te stanje brojila struje i vode. Uloga dokumenta je evidencija stanje nekretnine pri predaju novom vlasniku za sprječavanje mogućih nesuglasica ili režijskih troškova te se sastavlja prilikom svake kupoprodaje nekretnine u trenutku predaje ključeva.
 

24. Što je Tabularna izjava?

Tabularna izjava je dio kupoprodajnog ugovora ili zaseban dokument kojim prodavatelj izjavljuje da je nekretnina u cijelosti isplaćena te dopušta upis vlasništva nekretnine na kupca u zemljišne knjige. Ona može biti i uvjetno definirana, da prodavatelj dozvoljava upis vlasništva po isplati kupoprodajne cijene. Tabularna izjava mora biti ovjerena od strane javnog bilježnika, a usluga ovjere se plaća oko 6,50€ po potpisu, odnosno suvlasniku ukoliko se vlasništvo upisuje na više suvlasnika. 
 

25. Koliko košta javni bilježnik u Hrvatskoj?

Troškovi angažiranja javnog bilježnika u Hrvatskoj variraju ovisno o vrsti pravne radnje. Cijene su određene tarifama propisanim Zakonom o javnom bilježništvu te ovise o složenosti i vrijednosti pravne radnje. Za točne informacije preporučuje se kontaktiranje javnog bilježnika ili provjera tarifa na web stranicama Hrvatske javnobilježničke komore.
 

26. Je li moguće deponiranje kupoprodajne cijene kod javnog bilježnika pri kupoprodaji nekretnine u Hrvatskoj?

Da, moguće je deponiranje kupoprodajne cijene kod javnog bilježnika pri kupoprodaji nekretnine u Hrvatskoj. U tom slučaju javni bilježnik dobiva ulogu povjerenika, koji kao neovisni sudionik u procesu kupoprodaje nekretnine, provodi postupak deponiranja cijene, gdje se novac drži na sigurnom računu do ispunjenja uvjeta ugovora o kupoprodaji, radi osiguranja plaćanja, transparentnosti i zaštite interesa obje strane u procesu.
 

27. Postoji li porez na promet nekretnina u Hrvatskoj?

Da, u Hrvatskoj postoji porez na promet nekretnina koji se plaća prilikom svake kupoprodaje nekretnine. Porez na promet nekretnina iznosi 3% od ukupne vrijednosti, odnosno kupoprodajne cijene nekretnine.


28. Tko i kada plaća porez na promet nekretnina u Hrvatskoj?

Odgovornost plaćanja poreza na promet nekretnina ima kupac, odnosno novi vlasnik nekretnine. Porezna obveza nastaje u onom trenutku kada je sklopljen Ugovor o kupoprodaji nekretnine. Javni bilježnik nakon ovjere Ugovora, dostavlja Poreznoj upravi primjerak dokumenta. Porezna uprava obračunava iznos poreza te šalje Privremeno porezno rješenje. Kupac je dužan platiti navedeni iznos poreza roku od 15 dana od dana dostave rješenja.
 

29. Plaća li prodavatelj porez kod prodaje nekretnine?

Porez na promet nekretnina je porezna obveza kupca, ali u određenim situacijama postoji porezna obveza za prodavatelja, porez na dohodak. Ukoliko prodavatelj proda nekretninu unutar tri godine od kupnje svoje nekretnine te ju proda po većoj cijeni nego što ju je kupio, dužan je platiti porez na dohodak. Porez se plaća u visini od 35% razlike kupovne i prodajne cijene uvećan za prirez nadležnog mjesta.
 

30. Mogu li platiti porez na nekretninu u ratama?

Porez na promet nekretnina je moguće platiti u ratama. Možete ga otplatiti u 24 rate, uz zateznu kamatu koja trenutno iznosi 5,75%.
 

31. Koliki je porez na kupnju prve nekretnine?

Oslobođenje od plaćanja poreza na kupnju prve nekretnine je ukinuto 2017. godine te su svi kupci nekretnina ravnopravni porezni obveznici koji su dužni platiti porez na promet nekretnina.
 

32. Plaća li se porez na nekretnine kod kupnje novogradnje?

Plaćanje poreza na nekretnine za kupnju novogradnje od investitora ovisi je li investitor unutar ili izvan sustava PDV-a. Ukoliko je investitor u sustavu PDV-a, tada je porez već uključen u cijenu nekretnine, a time kupac nije dužan platiti porez na promet nekretnina. Zanima vas prodaja stanova novogradnje i kupnja direktno od investitora? Obratite se CASA DE MAR agenciji za pouzdane investitore i novogradnje na moru.
 

33. Mogu li kupiti nekretninu 'preko firme'?

Da, moguće je kupiti nekretnine u Hrvatskoj putem tvrtke ili firme. Ova opcija često se koristi zbog poreznih ili pravnih razloga, kao što su zaštita imovine ili olakšavanje poreznih obveza. 
 

34. Mogu li kupiti nekretninu koja je pod hipotekom ili drugim teretom?

Kupnja i prodaja stana ili kuće koja ima hipoteku ili drugi teret je moguć, ali je potrebno dogovoriti način otplate duga kako bi se teret mogao maknuti sa teretovnice i zemljišno-knjižnog izvatka. 
 

35. Što je pismo namjere?

Pismo namjere je dokument koji na zahtjev vlasnika nekretnine izdaje banka koja je odobrila kredit vlasniku. Na teretovnici i zemljišno-knjižnom izvatku neće nužno biti prikazan točni preostali dug, dok u pismu namjere je sadržan točan iznos preostalog duga. U trenutku kupoprodaje, pismo namjere ne smije biti starije od mjesec dana.
 

36. Tko zatvara hipoteku ili drugi teret na nekretnini?

Zatvaranje tereta ili hipoteke je moguće na tri načina. Vlasnik nekretnine može prijevremeno otplatiti teret te kada otplati cjelokupni iznos naveden u pismu namjere, banka garantira izdati brisovno očitovanje te brisanje založnog prava iz vlasničkog lista. Vlasnik ujedno može teret prenijeti na drugu nekretninu u njegovom vlasništvu. Zadnji način je da kupac otplati preostali teret. Kupac uplaćuje banci kreditoru iznos duga iz pisma namjere, što se oduzima od kupoprodajne cijene, a preostali iznos kupoprodajne cijene se isplaćuje prodavatelju nekretnine. 
 

37. Što je brisovno očitovanje?

Brisovno očitovanje je izjava kojom banka potvrđuje da je vlasnik nekretnine u cijelosti otplatio preostali dug hipoteke te se pomoću dokumenta dopušta brisanje duga iz teretovnice i zemljišno-knjižnom izvatku.
 

38. Što je OIB i je li mi potreban ako kao stranac kupujem nekretninu u Hrvatskoj? 

OIB je Osobni Identifikacijski Broj koji se dodjeljuje svim građanima i pravnim osobama u Hrvatskoj. Strani državljani koji planiraju kupnju kuće, stana ili apartmana u Hrvatskoj su također obavezni ishoditi OIB kako bi bili upisani u službene evidencije i stekli pravo vlasništva nad nekretninom. Ukoliko se želite bolje informirati čemu OIB služi, kako podnijeti zahtjev za izdavanje OIB-a i koja dokumentacija vam je potrebna, pročitajte naš blog članak: Što je OIB i kako ga dobiti za kupnju nekretnine u Hrvatskoj? koji sadrži sve dostupne informacije. 
 

39. Koji su dokumenti potrebni za prijenos vlasništva nad nekretninom?

Za potrebe prijenosa vlasništva nad nekretninom, potrebno je pripremiti prijedlog za uknjižbu prava vlasništva, kupoprodajni ugovor, ovjerenu tabularnu izjavu prodavatelja, identifikacijsku ispravu (osobna iskaznica ili putovnica) te potvrdu plaćanja sudske pristojbe. Sa ovom dokumentacijom možete biti upisani kao vlasnici u zemljišne knjige, odnosno gruntovnicu.
 

40. Tko upisuje pravo vlasništva u zemljišne knjige i koliki su troškovi?

Prijedlog za uknjižbu prava vlasništva dostavlja gruntovnici javni bilježnik ili odvjetnik. Za podnošenje prijedloga za upis plaća se sudska pristojba u iznosu od 16,59€, a na taj iznos se obračunava i javnobilježnička naknada, u iznosu od oko 13,27€. 
 

41. Postoji li vremenski rok za upis prava vlasništva nad nekretninom?

Podnošenje prijedloga za upis prava vlasništva ima definirani rok od 60 dana od dana stjecanja prava nad nekretninom. Ukoliko se ne zadovolji vremenski okvir, sudska pristojba će se obračunati u peterostrukom iznosu.
 

42. Kako se prebacuju računi / režije (voda, struja, komunalije) na novog vlasnika?

Kada novi vlasnik preuzima nekretninu, potrebno je kontaktirati pružatelje usluga poput vodovoda, elektroprivrede i komunalnih poduzeća radi prijenosa računa na njegovo ime. Potrebna je odgovarajuća dokumentacija kao dokaz vlasništva i identifikacije, nakon čega će pružatelji usluga obaviti prijenos računa na ime novog vlasnika. Novi vlasnik treba pratiti proces i provjeriti jesu li svi računi pravilno preneseni na njegovo ime. Ispunjavanje formulara, provjera brojila, priprema dokumentacije i praćenje procesa za svakog pružatelja usluga može biti naporno, stoga CASA DE MAR agencija za nekretnine prebacuje račune i režije za vas.
 

43. Kako napraviti promjenu prebivališta i koji su dokumenti potrebni?

Ukoliko ste kupili novu nekretninu i želite promijeniti svoju adresu prebivališta, potrebno predati zahtjev za prijavu prebivališta u nadležnoj Policijskoj upravi ili postaji. Uz ispunjeni zahtjev trebate priložiti identifikacijsku ispravu i potpisanu izjavu o stanovanju na adresi na koju se želite prijaviti.
 

44. Koje su prednosti kupnje novogradnje od investitora?

Kupnja novogradnje od investitora ima nekoliko prednosti. Neke od njih su mogućnost prilagodbe dizajna ili materijala po vašim željama, garancija kvalitete gradnje, nove instalacije i gradnja po modernim standardima, visoka energetska učinkovitost te životni prostor koji potpuno nov i nekorišten od strane prijašnjih vlasnika. Prilikom kupnje novogradnje postoji i garancija na konstrukciju objekta po zakonskom roku od 10 godina, na sve obrtničke i instalaterske radove po zakonskom roku od 2 godine te na ugrađene uređaje prema garancijama dobivenim od proizvođača. Ujedno, kada kupac kupuje novogradnju od investitora koji je pravna osoba u sustavu PDV-a, porez na nekretninu je uključen u cijenu stana te tada kupac ne plaća 3% poreza na promet nekretnina. CASA DE MAR agencija za nekretnine ima dugogodišnje iskustvo sa pozdanim investitorima, ako vas zanima novogradnja na moru, tu smo za vas!
 

45. Što je kupnja po principu 'ključ u ruke'?

Kupnja po principu ‘ključ u ruke’ podrazumijeva da kupac dobiva gotov proizvod, odnosno da kupac nema dodatnog angažmana, intervencije ili ulaganja u nekretninu. Kod kupnje novogradnje, ovaj princip podrazumijeva da će investitor izvesti cijeli proces radova, uključujući izgradnju, dizajn i opremanje. Kod kupnje već izgrađene građevine, ovaj princip podrazumijeva da je nekretnina opremljena namještajem i opremom, potpuno spremnom za življenje, te se kao takva predaje kupcu.
 

46. Je li bolji najam ili kupnja stana?

Kada se razmatraju prednosti kupnje stana u odnosu na najam, važno je uzeti u obzir dugoročne financijske aspekte. Iako mjesečna rata kredita za kupnju stana može biti slična mjesečnom najmu, važno je imati na umu da se kroz otplatu kredita postepeno gradi imovina, dok se kod najma novac troši na stanovanje u tuđoj nekretnini. Dugoročno gledano, kupnja stana ili kuće omogućuje vlasništvo nad nekretninom nakon otplaćivanja kredita, pružajući stabilnost i mogućnost rasta imovine, dok najam nosi rizik od povećanja najamnine i ograničenja koja postavlja vlasnik nekretnine. Stoga, odluka između najma i kupnje ovisi o individualnim financijskim ciljevima i preferencijama.
 

47. Koja je razlika između stana, apartmana i garsonjere?

Ako planirate kupnju stana ili apartmana, vjerojatno ste se susreli sa ova dva pojma koja se često koriste kao sinonimi. Ipak, postoji mala razlika u prvobitnoj namjeni prostora. Stanovi su primarno namijenjeni za stalno stanovanje, dok su apartmani primarno namijenjeni za povremeno stanovanje. Garsonjere ili studio apartmani za razliku klasičnih stanova i apartmana nemaju odvojenu spavaću sobu, već je životni prostor objedinjen u jednoj prostoriji. Naša agencija za nekretnine ima raznovrsnu ponudu prodaje apartmana u Malinskoj i prodaje stanova u Crikvenici, kao i u ostalim mjestima na otoku Krku i Crikveničkoj rivijeri.
 

48. Može li se garaža koristiti kao stan ili apartman?

Ako je nekretnina po dokumentaciji službeno upisana kao garaža, moguće je fizički prenamjeniti prostor u stambeni prostor, ali postoje pravne razlike ovisno o njezinoj službenoj klasifikaciji. Iako se u garaži može normalno živjeti ako je preuređena na taj način, nekretnina upisana kao garaža ne može se iznajmljivati ili kupiti putem kredita. Ukoliko to ne predstavlja prepreku, za one koji traže pristupačno rješenje za kupnju prizemnog stana, garaža može biti povoljna opcija.
 

49. Koja je razlika između samostojeće kuće, dvojne kuće i kuće u nizu?

Razlika između ovih kuća je broj stambenih cjelina (kuća) unutar jedne arhitektonske cjeline, odnosno građevine. Samostojeća kuća je klasična građevina koja stoji samostalno, odvojena od susjednih objekata. Dvojne kuće su dvije stambene cjeline unutar jedne građevine, spojene sa jednom ili više strana. Kuće u nizu su slične kao i dvojne kuće, ali radi o većem broju stambenih cjelina. Obično se kuće u nizu sastoje od tri stambene cjeline, a ponekad i više. Bez obzira tražite li samostojeću kuću, dvojnu kuću ili kuću u nizu na Kvarneru, u našoj ponudi možete pronaći kuće na moru koje odgovaraju vašim potrebama.  
 

50. Što su montažne kuće i koje su prednosti?

Montažne kuće karakterizira sustav gradnje koji se sastoji od gotovih dijelova kuće proizvedenih u tvornici, koje se montiraju na gradilištu. Njihove prednosti uključuju bržu izgradnju i niže troškove u odnosu na tradicionalnu gradnju, veću fleksibilnost u dizajnu te mogućnost smanjenja ekološkog utjecaja kroz upotrebu održivih materijala.
 

51. Što je potrebno za gradnju kuće?

Za gradnju kuće potrebno je imati građevinsko zemljište sa lokacijskom dozvolom, građevinskom dozvolom i projektom. Osim pripreme građevinskog materijala, izvođača radova i radnika, tijekom gradnje je potrebno osigurati nadzor graditelja te poštivanje svih sigurnosnih standarda.
 

52. Je li potrebna građevinska dozvola za rekonstrukciju kuće?

Da, većina rekonstrukcija kuća zahtijeva građevinsku dozvolu, pri čemu se zahtjevi mogu razlikovati ovisno o opsegu radova i lokalnim propisima. Preporučuje se konzultacija s nadležnim građevinskim ili urbanističkim tijelima kako biste provjerili potrebne dozvole prije početka radova.
 

53. Je li potrebna građevinska dozvola za izgradnju bazena?

Građevinska dozvola za izgradnju bazena ovisi o njegovoj površini. Bazen površine manje od 100 m2 ne zahtijeva građevinsku dozvolu, dok je za veće bazene potrebno ishoditi građevinsku dozvolu. Ujedno treba uzeti u obzir i tip bazena, odnosno ako se radi o bazenu koji je ukupan u tlo, vrijedi prag od 100 m2, a ako se radi o betoniranom nadzemnom bazenu, potrebno je ishoditi građevinsku dozvolu bez obzira na njegovu površinu. 
 

54. Koja kvadratura stana ili kuće je optimalna za život po osobi?

Optimalna kvadratura stana ili kuće po osobi varira ovisno o potrebama i preferencijama. Općenito, smatra se da je prostor od 30 do 50 m2 po osobi prikladan za udoban život, ali to može varirati prema individualnim preferencijama i broju članova u kućanstvu. Ukoliko vas zanima prodaja apartmana u Malinskoj do 40 m2 ili prodaja stanova u Crikvenici do 60 m2 ili pak prodaja kuća do 200 m2 u Novom Vinodolskom, naša CASA DE MAR agencija za nekretnine ima raznoliku ponudu kuća i stanova raznih veličina. 
 

55. Koja je razlika između poljoprivrednog zemljišta i građevinskog zemljišta?

Iako su obje vrste nekretnine zemljišta, postoji velika razlika u namjeni i korištenju. Poljoprivredno zemljište se koristi za poljoprivredne svrhe poput uzgoja usjeva, voćnjaka ili stočarstva, dok je građevinsko zemljište namijenjeno za izgradnju građevinskih objekata kao što su kuće, stanovi, poslovni prostori ili industrijski kompleksi. Ukoliko tražite zemljište na moru, slobodno se obratite našoj agenciji za nekretnine i ostvarite uspješnu investiciju na Jadranskoj obali.
 

56. Zašto su nekretnine u Hrvatskoj tako skupe?

Nekretnine u Hrvatskoj mogu biti skupe iz nekoliko razloga, uključujući visoku potražnju, ograničenu ponudu, turističku privlačnost određenih područja, ali i briga o urbanističkom planu, regulacija gradnje i održavanje urbanističkih standarda kako bi se očuvala prirodna ljepota Jadranske obale i sprječavanja prekomjerne izgradnje. 
Iako su cijene nekretnina porasle, nekretnine u Hrvatskoj su i dalje povoljne u usporedbi sa drugim razvijenim turističkim destinacijama. Kupnjom kuće ili apartmana u Hrvatskoj možete za razumnu cijenu stvoriti svoju oazu mira na predivnom Mediteranu. Također, investiranje u nekretnine na Kvarneru može biti izvrsna prilika za razvoj turizma na Jadranu, pružajući mogućnost ostvarenja atraktivnih prihoda kroz turistički najam.
 

57. Kako procijeniti vrijednost nekretnine?

Procjena vrijednosti nekretnine obično se temelji na nekoliko čimbenika, uključujući lokaciju, veličinu, stanje nekretnine, tržišne trendove i usporedbu sličnih kuća ili stanova na prodaju u okolici. Za procjenu vrijednosti nekretnine možete angažirati i procjenitelja, ili se obratite CASA DE MAR agenciji za nekretnine za savjet oko određivanja cijene nekretnine.
 

58. Kako pripremiti nekretninu za prodaju?

Priprema kuće i apartmana za prodaju uključuje nekoliko koraka kako bi se maksimizirala njezina atraktivnost i vrijednost. To može uključivati temeljito čišćenje i uređenje prostora, popravak ili zamjenu oštećenih dijelova, osvježavanje boje zidova, kao i profesionalno fotografiranje kako bi se istaknule sve najbolje karakteristike nekretnine. Dodatno, suradnja s agentom za nekretnine može pomoći u postizanju profesionalne prezentacije nekretnine i privlačenju potencijalnih kupaca. Ujedno je bitna i priprema dokumentacije nekretnine, što možete proučiti na našem blog članku Koja dokumentacija je bitna za kupnju i prodaju nekretnine?.
 

59. Što je energetska obnova nekretnine?

Energetska obnova nekretnine podrazumijeva poboljšanje energetske efikasnosti zgrade radi smanjenja potrošnje energije za grijanje, hlađenje i osvjetljenje. Ova obnova može uključivati izolaciju zidova, zamjenu prozora, ugradnju energetski učinkovitih sustava grijanja i hlađenja te korištenje obnovljivih izvora energije poput solarnih panela. Osim smanjenja troškova energije, energetska obnova također pruža veću udobnost i povećava vrijednost nekretnine.
 

60. Je li osiguranje nekretnine obavezno?

Osiguranje kuće ili stana nije obavezno. Osiguranje nekretnine je na odabiru vlasniku nekretnine, a može pomoći u zaštiti vaše imovine i vas samih. U pojedinim slučajevima se može zahtijevati osiguranje nekretnine, npr. kod odobravanja stambenog kredita za kupnju nove nekretnine. Iako osiguranje nekretnine nije propisano zakonom, ono vam može može pomoći i nadoknaditi moguće gubitke izazvane požarom, izljevom vode, olujom, potresom ili pljačkom.