21.02.2024

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

1709210503_01.jpg


Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj?

Kupnja nekretnine, iako pruža izazove i stres, može se olakšati pažljivim praćenjem koraka nakon što pronađete savršenu nekretninu.
Postojeći izazovi mogu postati prilike ako se pravilno upustite u proces kupnje.

Za vas smo pripremili korake u procesu kupnje nekretnine u Hrvatskoj:

- Kako izgleda proces kupnje kuće ili stana?
- Sklapanje Predugovora
- Sklapanje Ugovora o kupoprodaji
- Upis vlasništva
- Porez na promet nekretnina


Kako uopće pronaći savršenu nekretninu? Za olakšani pronalazak idealne nekretnine, Casa de Mar agencija stoji na raspolaganju. S posvećenim timom stručnjaka, mi ćemo vam pomoći u pravilnom odabiru nekretnine prema vašim željama i potrebama. S pouzdanim savjetima i bogatim portfeljem nekretnina, Casa de Mar je vaš partner u realizaciji vašeg savršenog doma ili vaše iduće investicije.


1708688737_casa-de-mar-kako-kupiti-nekretninu-u-hrvatskoj.png



Kako izgleda proces kupnje kuće ili stana?

Proces kupnje nekretnine sastoji se od nekoliko ključnih koraka. Nakon profesionalnog vođenja u razgled nekretnina i uspješnih pregovora dolazi do sklapanja Predugovora, nakon čega slijedi potpisivanje Ugovora o Kupoprodaji. Sljedeći važan korak je Upis Vlasništva, formalni postupak kojim se putem javnog bilježnika osigurava prijenos vlasništva u zemljišnim knjigama nad predmetnom nekretninom. Konačno, kupac mora prijaviti kupnju Poreznoj upravi i platiti porez na promet nekretnina, čime se zaključuje cjelokupni proces.

 

Sklapanje Predugovora

Potpisivanje predugovora zahtjeva pažljivo definiranje svih relevantnih podataka o nekretnini, uključujući zemljišnoknjižne podatke, opis nekretnine, cijenu, datum sklapanja konačnog ugovora te iznos kapare. Kapara osigurava ozbiljnost obje strane u kupoprodajnom procesu i služi kao sredstvo osiguranja da će prodavatelj isporučiti kupcu nekretninu, odnosno u slučaju da nekretnina ne bude isporučena, da će kupac biti obeštećen plaćanjem od strane prodavatelja dvostrukog iznosa kapare.

 

Sklapanje Ugovora o Kupoprodaji

Ugovor o Kupoprodaji, slijedeći informacije iz Predugovora, dodatno uključuje datum predaje nekretnine u posjed kupca, jamstvo prodavatelja te druge ključne detalje. Savjetuje se uključivanje odvjetnika, kojeg sa Casa de Mar agencijom imate uključenog u uslugama i agencijskoj proviziji, kako bi se osigurala pravna sigurnost i zaštita interesa kupca.

 

Upis Vlasništva

Proces stjecanja prava vlasništva nad nekretninom postiže se upisom u zemljišne knjige. Kako bi se to postiglo, potrebno je dostaviti određenu dokumentaciju, uključujući prijedlog za upis, kupoprodajni ugovor i dokaze o državljanstvu kupca. Ovaj korak ključan je za formalizaciju vlasništva i priznavanje vlasništva pred zakonom.

 

Porez na Promet Nekretnina

Javni bilježnici unutar 30 dana od potpisivanja i ovjere kupoprodajnog ugovora obavještavaju Poreznu upravu o stjecanju nekretnine, a kupac ima financijsku obvezu plaćanja poreza na promet nekretnina, u iznosu od 3% tržišne vrijednosti nekretnine. U pojedinim slučajevima kupac ne plaća porez, kao što je prilikom kupnje novogradnje od investitora ili ako nekretninu kupuje trgovačko društvo.


1709210520_02.jpg

 

Zaključak 

S obzirom na kompleksnost procesa kupnje nekretnine, temeljito provođenje detaljnih provjera dokumentacije, angažiranje stručnjaka te poštivanje pravnih procedura igra ključnu ulogu u osiguranju sigurne i uspješne kupnje. Slijedeći navedene korake, potencijalni vlasnici nekretnina mogu smanjiti rizike i osigurati transparentnost tijekom cijelog procesa.

Za sigurniju i bezbrižniju kupnju vaše idealne nekretnine, odlučite se za suradnju s profesionalnom agencijom. Iskusni stručnjaci u agenciji i tim odvjetnika s kojima surađujemo, posvećeni su vašem zadovoljstvu i sigurnosti tijekom cijelog procesa.
Naše znanje, iskustvo i mreža resursa pomažu vam identificirati najbolje ponude, pregovarati o povoljnim uvjetima i osigurati da svaki korak u procesu bude pažljivo vođen. Odaberite profesionalnost, povjerenje i stručnost – odaberite Casa de Mar agenciju koja će vam pomoći ostvariti vaše snove o savršenoj nekretnini.