23.02.2024

Koja dokumentacija je bitna za kupnju i prodaju nekretnine?

1709210653_01.jpg


Koja dokumentacija je bitna za kupnju i prodaju nekretnine?

Prilikom kupnje i prodaje kuće ili stana, od izuzetne je važnosti dokumentacija nekretnine. Bez obzira ako se nalazite u poziciji kupca ili prodavatelja, bitno je imati nekretninu sa urednim papirima.

Za vas smo pripremili odgovore na najčešća pitanja vezane uz dokumentaciju:

- Koja dokumentacija je bitna za kupnju i prodaju nekretnine?
- Što je Zemljišnoknjižni izvadak?
- Što je Građevinska dozvola?
- Što je Uporabna dozvola?
- Što je Energetski certifikat?
- Želim kupiti novogradnju, na što moram paziti?


Ključno je temeljito provjeriti dokumentaciju prilikom kupnje nekretnine kako bi se izbjegle pravne komplikacije. Posjedovanje urednih papira osigurava kupcu da je nekretnina u skladu s propisima i eliminira rizik od nezakonite izgradnje. Osim pravne sigurnosti, uredna dokumentacija ubrzava i olakšava sam proces kupnje, omogućujući bržu razmjenu informacija između strana i efikasnije zaključenje transakcije.

S druge strane, prodavateljima uredna dokumentacija čini nekretninu privlačnijom na tržištu, povećavajući šanse za uspješnu prodaju, jer kupci preferiraju nekretnine s kompletnim dokumentima. Transparentnost i povjerenje u procesu kupnje i prodaje osigurani su posjedovanjem nekretnine s urednim papirima.

Provjera dokumentacije može biti zahtjevan posao, a Casa de Mar agencija vam pruža apsolutnu podršku. Naša stručnost i iskustvo osiguravaju da svaki korak u provjeri dokumentacije bude glatko vođen, pružajući svim uključenim strankama potrebnu sigurnost i povjerenje. Bez obzira na izazove koji se mogu pojaviti, Casa de Mar agencija stoji uz svoje klijente, čineći provjeru dokumentacije manje stresnom.


1708692010_casa-de-mar-bitna-dokumentacija-za-kupnju-i-prodaju-nekretnine.png



Koji dokumenti su mi potrebni za kupoprodaju nekretnine?

Kada se odlučite na kupnju ili prodaju stana ili kuće, od iznimne je važnosti temeljito provjeriti dokumentaciju koja prati nekretninu.
To uključuje, ali nije ograničeno na, izvadak iz zemljišne knjige, građevinsku dozvolu, uporabnu dozvolu i energetski certifikat.
Posjedovanje ispravne dokumentacije ključno je kako biste izbjegli neželjene komplikacije i osigurali transparentnost u procesu.

 

Što je Zemljišnoknjižni izvadak?

Zemljišnoknjižni izvadak je vitalan dokument koji se sastoji od posjedovnice, vlastovnice i teretovnice.
Ovi dijelovi pružaju detaljne informacije o vrsti nekretnine, katastarskoj čestici i svim katastarskim promjenama, vlasništvu nad nekretninama te eventualnim upisanim teretima.
S obzirom na važnost ovog dokumenta, provođenje pažljive analize zemljišnoknjižnog izvatka ključno je za informirane odluke pri kupnji nekretnine.

 

Što je Građevinska dozvola?

Građevinska dozvola je službeni dokument izdan od strane nadležnog tijela (najčešće grad ili općina) koje odobrava građevinske aktivnosti na određenoj lokaciji.
Ovaj ključni pravni dokument regulira vrstu radova, planove, tehničke specifikacije te uvjete gradnje.
Njezino izdavanje osigurava da su graditeljske aktivnosti u skladu s važećim zakonima, urbanističkim planovima i građevinskim standardima.

 

Što je Uporabna dozvola?

Uporabna dozvola je pravna potvrda od nadležnog tijela koja potvrđuje da je izgrađeni objekt usklađen s pravomoćnom građevinskom dozvolom te ispunjava sve sigurnosne i standardne zahtjeve za siguran boravak ili uporabu prostora. 
Kao što samo ime implicira, ova dozvola označava spremnost objekta za uporabu. 
Uporabna dozvola je poput "zelenog svjetla" za vašu nekretninu te je ključna prilikom kupnje nekretnine kako bi se osigurala zakonitost izgradnje i potvrdilo da je objekt prikladan za stambeno ili komercijalno korištenje. 
Uporaba građevine može biti dopuštena i uz posjedovanje određenog ekvivalenta Uporabne dozvole kao što je Rješenje o izvedenom stanju, koje također omogućuje stjecanje pravnog statusa uporabe.



Što je Energetski certifikat?

Energetski certifikat predstavlja bitan dokument koji pruža uvid u energetska svojstva zgrade.
Ova obavezna dokumentacija ne samo da služi kao relevantan faktor prilikom prodaje, najma ili leasinga nekretnine, već i kao smjernica za potencijalne troškove održavanja i energetske efikasnosti.
Detaljno razmatranje energetskog certifikata pomaže kupcu da donese informirane odluke o budućim financijskim obavezama.

 

Želim kupiti novogradnju, na što moram paziti?

U slučaju kupnje nekretnine u izgradnji, nužno je detaljno proučiti dokumentaciju koja uključuje pravomoćnu građevinsku dozvolu te glavni projekt.
Ovi dokumenti osiguravaju da je izgradnja provedena u skladu s propisima te da će novi vlasnik dobiti nekretninu koja zadovoljava visoke standarde kvalitete.


1709210665_02.jpg



Zaključak 

Proces kupoprodaje nekretnine predstavlja izazovan zadatak koji postaje još složeniji bez temeljite provjere dokumentacije. Upravo dokumentacija može biti ključna za olakšavanje cijelog postupka, no u isto vrijeme njezina neurednost može ozbiljno otežati proces. Stoga je važno posvetiti pažnju detaljnoj analizi papirologije kako biste osigurali glatku i bezbrižnu realizaciju vaše kupnje ili prodaje nekretnine.

Zašto biste se opterećivali stresnom provjerom i riskirali slučajnu kupnju nelegalne nekretnine? Angažiranje stručne agencije Vam neće samo olakšati taj posao, već ga i odraditi umjesto Vas. Prepustite stvar ekspertima i osigurajte si miran proces kupoprodaje uz pouzdanu podršku našeg stručnog Casa de Mar tima!