29.02.2024

Kako kupiti nekretninu kao stranac (EU, non-EU, SAD) u Hrvatskoj?

1709209163_01.jpg


Kako kupiti nekretninu kao stranac (EU, non-EU, SAD) u Hrvatskoj?

Ako planirate kao strani državljanin investirati u kuću ili stan u Hrvatskoj, važno je prvo provjeriti svoje mogućnosti kupnje.
Zakoni, pravila i uvjeti mogu se razlikovati ovisno o vašem državljanstvu, pa je bitno detaljno istražiti kako bi se osiguralo da ste informirani prije same investicije.
Kako bismo vam pružili potrebne informacije i olakšali postupak kupnje, pripremili smo vodič sa ključnim smjernicama i savjetima.

- Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin u EU/EEA
- Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin izvan EU/EEA
- Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin SAD-a

Iako je kupnja stambenih nekretnina olakšana za strane državljane, postoje ograničenja za druge vrste nekretnina - poljoprivredna zemljišta. 
Državljani unutar i izvan EU/EEA ne mogu kupiti zaštićena dobra, spomenike kulture i šume, radi promidžbe lokalne ekonomije i poticanja suradnji s domaćim tvrtkama.
Kupnja poljoprivrednog zemljišta je od srpnja 2023. moguća samo za državljane EU, a za one izvan nje moguća je isključivo putem hrvatske tvrtke, što može biti alternativno rješenje ukoliko ste kao stranac namjeravali kupiti upravo takvu vrstu nekretnine.

Kupnja stambenih nekretnina u Hrvatskoj je moguća za gotovo sve države, ali po različitim uvjetima, koje se moraju slijediti kao bi ste uspješno i bezbrižno kupili nekretninu u Hrvatskoj.


1709204405_casa-de-mar-kako-kupiti-nekretninu-kao-stranac-u-hrvatskoj.png

 

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin u EU/EEA?

Europska unija i Europski gospodarski prostor

Budući da je Republika Hrvatska postala članicom Europske unije 2013. godine, prednosti su posebno vidljive za one koji dolaze iz država članica EU-a ili EEA zone.
Europski gospodarski prostor (EEA) obuhvaća sve države članice Europske unije, zajedno s tri zemlje Europske udruge slobodne trgovine (EFTA): Island, Lihtenštajn i Norveška.
Ova proširena zona pruža dodatne olakšice i privilegije stranim državljanima iz tih regija prilikom kupnje nekretnine u Hrvatskoj.Suglasnost Ministarstva pravosuđa nije potrebna

Ukoliko ste stranac iz države Europske unije ili EEA, možete kupovati nekretninu gotovo kao hrvatski državljanin.
Građani EU/EEA zemalja mogu kupiti stambenu nekretninu bez pribavljanja suglasnosti Ministarstva pravosuđa, što pojednostavljuje proces kupnje i omogućuje bržu provedbu transakcije.
Kako bi stekli vlasništvo nekretnine, državljani zemalja članica EU prije kupovine trebaju ishoditi hrvatski porezni broj (OIB). 

 

Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin izvan EU/EEA?

Ugovor o reciprocitetu

 Da biste kupovali nekretnine u Hrvatskoj, vaša država mora imati Ugovor o reciprocitetu, odnosno ugovorenu uzajamnost s Hrvatskom.
Reciprocitet osigurava da državljani obje zemlje imaju jednaka prava u vezi s kupnjom nekretnina u obje države.
Ukoliko niste sigurni koju vrstu Ugovora o reciprocitetu ima vaša država sa Hrvatskom, možete potražiti potrebne informacije na službenoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave.Suglasnost Ministarstva pravosuđa

Kako bi stekli vlasništvo nad nekretninom, državljani zemalja koji imaju ugovoren reciprocitet o stjecanju nekretnina u Hrvatskoj trebaju uz porezni broj (OIB) ishoditi i suglasnost Ministarstva pravosuđa RH. 
Postupak od zatraživanja do dobivanja suglasnosti može trajati od dva do maksimalno šest mjeseci.
Nakon odobrenja Ministarstva, strani vlasnici moći će registrirati svoje kupljene nekretnine.Mogućnost kupnje putem tvrtke

Alternativni pristup je kupnja nekretnine putem tvrtke.
Ovo je korisno, posebno ako planirate iznajmljivati ili dodatno investirati u nekretninu.
U ovom slučaju, vlasnik nekretnine je sama tvrtka, ne privatna osoba.Posebni uvjeti za Švicarske državljane

Iako Švicarska nije dio EU niti EEA, državljani Švicarske Konfederacije također imaju pravo stjecanja nekretnina u Hrvatskoj, pod sličnim uvjetima kao i domaći državljani.
Prilikom podnošenja prijedloga za upis vlasništva, trebaju priložiti potvrdu prijave privremenog boravka uz ostalu potrebnu dokumentaciju.Kako kupiti nekretninu u Hrvatskoj kao državljanin SAD-a?

Reciprocitet u Sporazumima SAD-a

Sporazumi o reciprocitetu s Sjedinjenim Američkim Državama variraju ovisno o saveznoj državi iz koje dolazite.
Ministarstvo pravosuđa RH određuje prava američkih državljana prema njihovom posljednjem prebivalištu u SAD-u.
Popis za koje sve savezne države postoji dogovorena uzajamnost možete pronaći na službenoj stranici Ministarstva pravosuđa i uprave.Utvrđivanje prava prema posljednjem prebivalištu

Ministarstvo pravosuđa Republike Hrvatske analizira prava američkih državljana temeljem njihovog posljednjeg prebivališta u SAD-u.
Ova prilagodba osigurava pravedno tretiranje ovisno o zakonima države iz koje dolazite.Ograničenja na rad

U skladu s hrvatskim zakonima, vlasnici nekretnina neće moći raditi u zemlji tijekom svog boravka.
Ova odredba postavlja ograničenja na zapošljavanje, ali omogućuje fleksibilnost u pogledu boravka.Privremeni boravak kroz vlasništvo nekretnine

Američki državljani mogu ostvariti privremeni boravak u Hrvatskoj kupnjom nekretnine.
Privremeni boravak omogućuje boravak do 6 mjeseci godišnje, uz dodatnih 3 mjeseca kao turist.

 

Godišnje obnove privremenog boravka

Iako je rad zabranjen, američki državljani mogu svake godine obnoviti svoj privremeni boravak.
Ova opcija pruža stabilnost za one koji žele dugoročnije uživati u svom vlasništvu.


1709209184_02.jpg
 


Zaključak

Za strane državljane koji razmatraju kupnju nekretnine ma moru u Hrvatskoj, ključno je pažljivo provjeriti postupak i uvjete stjecanja vlasništva.
U tom procesu, CASA DE MAR agencija predstavlja pouzdanog partnera, pružajući stručnost, podršku i sigurnost tijekom provjere i samog procesa kupnje nekretnine bilo na otoku Krku ili na području Crikvenice i Novog Vinodolskog.
Spremni smo odgovoriti na vaša pitanja, pružiti relevantne informacije te osigurati siguran i transparentan put prema ostvarenju vaše investicije u Hrvatskoj.